A gyerekek számára elrettentőnek tűnhet a világos leves, amiben csupa zöld levél úszkál. De felnőtt fejjel megkóstolva mennyei ízeket találhatunk benne. A receptet hagyományos módon és a modern gasztronómia elvárásai szerint is elkészíthetjük.
A leveshez a szalonnadarabokat felkockázzuk, majd a felaprított hagymával együtt pirítjuk. Amíg készül, adjuk hozzá a fokhagymát, egy kevés alaplevet és vizet a fazék feléig. 5-6 percre hagyjuk magára a levesalapot. Majd pedig következik a legfontosabb alapanyag: a két kockára vágott salátafej kerüljön a fazékba.
A folyamat közben, ha időnk engedi, serpenyőben, egy kevés olajon pirítsunk chipset a sonkaszeletekből. Visszatérve a leveshez erősíthetjük az ízét fokhagymával, sóval, borssal és almaecettel. Utolsó fázisban kerül a levesbe a tejszín.
A végén pedig eláruljuk a titkot: ha az elkészült levest leturmixoljuk, egy divatos, krémes állagú ételt kapunk. Díszítéshez és tálaláshoz friss jégsalátát és szuvidált libamájat alkalmazzunk.
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna
2 fej saláta
2-3 fej salottahagyma
5-6 szem burgonya
fokhagyma ízlés szerint
5 dl csontleves
2 dl tejszín
só, bors
2 ek. ecet
1 ek. cukor
A habaráshoz:
3 ek. tejföl
1 ek. liszt
A tálaláshoz:
friss kapor
sült sonkaszeletek
tejföl
szőlőmagolaj
A krémleveshez:
adagonként ¼ fej jégsaláta
friss kapor
szőlőmagolaj
szuvidolt libamáj