Egy tészta, két recept. A hagyományos konyhához mindig érdemes visszatérni időnként, hiszen nem hibázhatunk, mindenki szereti a gyermekkort idéző ízeket!
Klasszikus kalácstésztát dagasztunk, majd kétféle tölteléket használunk, így mindenki kedvence az asztalra kerül!
Az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadunk két tojássárgáját. A liszthez hozzáöntjük az élesztőt, a vajat és a cukrot. Adunk hozzá egy kis sót, és a tejet. A buktához lágy tésztára van szükségünk, vajjal tovább puhíthatunk az állagán, ameddig szükséges. Bedagasztjuk, majd kelni hagyjuk. Ezalatt bekeverhetjük a tölteléket.
Elfelezzük a megkelt tésztát, majd négyzet alakúra nyújtjuk és felvágjuk. A kis négyzeteket megtöltjük lekvárral és összezárjuk. A tepsibe szorosan egymás mellé pakoljuk, hogy sülés közben felfelé növekedjenek a buktáink. 10 percig pihentetjük, megkenjük tojással, majd mehet a sütőbe!
Következhet a túrós batyu! A tésztát ismét négyzet alakúra nyújtjuk és felvágjuk egyenlő részekre. Megtöltjük túróval, majd batyukat formázunk. Lekenjük tojással és készre sütjük.
Hozzávalók:
1 kg liszt
7 dkg cukor
3 dkg vaníliás cukor
1 tk. só
20 dkg vaj
5 dkg élesztő
kb. 6 dl tej
2 tojássárgája
Töltelék:
Baracklekvár
Túrós töltelék:
½ kg rögös túró
2 egész tojás
4-5 ek. kristálycukor
1 citrom héja