Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hagyományos máglyarakás

Egy régi, klasszikus magyar receptet olvashatnak alábbi bejegyzésünkben, ami lehet akár második fogás, akár desszert. Kulcsalapanyagként Marcsi száraz kiflit használt, de ha szikkadt kenyér, kalács vagy briós van otthon, akkor se beszéljük le magunkat az elkészítéséről.

 

máglyarakás desszert magyar édesség Borbás Marcsi Szakácskönyve

A máglyarakás készítése egy fajta maradék-feldolgozás. Az elnevezés, hogy régen, amit találtak a kamrában, azt rakták össze, rakásra. Lekvár, dió, tej és vaj mindenkinél volt otthon. A gyümölcsöt pedig szezontól függően komponálták bele.

A sütés elején vágjuk kockára a kiflit, amit hamarosan meglocsolunk tej és tejszín meleg keverékével. Ha túl száraz az alapanyag, növeljük a tejmennyiséget. Tehetünk bele bármit, ami szem-szájnak ingere: reszelt citrom- vagy narancshéjat, rumot, fahéjat vagy darált diót. Mindez a kedvünkre és a családunk ízlésére van bízva.

A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját vaníliacukorral habosítsuk fel. Ha ez megvan, öntsük rá a megázott kiflikre, és gazdagítsuk a tálat egy jó adag mazsolával.

Miután kivajaztuk és beszórtuk zsemlemorzsával a tepsit, jöhet is kifli-massza. Jól lenyomkodva elterítjük és megkenjük lekvárral. Bármilyen gyümölcsíz megfelel, fölé kerül a ledarált dió rétege, erre pedig a karikákra vágott gyümölcs. Marcsi ezúttal almával dolgozott.  Mielőtt a tepsi koronája lett az alma, pici vajjal és barnacukorral párolta meg serpenyőben.

Utolsó fázis a fényes, kemény hab készítése tojásfehérjéből.  Amikor elkészült, forgassunk bele egy néhány kanál baracklekvárt. Máglyára emlékezetet az étel tetején lévő, lángnyelv formában felkerült tojáshab is. Mindössze pár percre megy vissza a tepsi a sütőbe, amíg meg nem pirult a hab a tetején.

Hozzávalók:

6 db kifli

6-8 ek. vörös baracklekvár

4 ek. darált dió

4 tojássárgája

2 dkg porcukor

Az öntözéshez:

2, 5 dl zsíros tej

2,5 dl tejszín

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

Az almához:

40 dkg kemény húsú alma

2 ek. barna nádcukor

2 dkg vaj

1 kk. őrölt fahéj

A fehérjehabhoz:

4 tojásfehérje

4 ek. kristálycukor

2 ek. baracklekvár

Teljes adások a Médiaklikken!

0 Tovább

Máglyarakás cupcake habcsókkal

Finomságokból sosem lehet elég, ennek eleget téve "titkos" házi lekvárral töltjük meg süteményeinket!

máglyarakás cupcake málnalekvár édes sütemény

0 Tovább

Csirkeszív kétféleképpen

A régi háztartásokban privilégiumnak számított, ha valaki megkapta a vasárnapi levesből a csirke máját, zúzáját vagy a szívét. Manapság már könnyen és olcsón hozzájuthatunk a felsorolt alapanyagokhoz. Borbács Marcsi és Bereznay Tamás séf ezúttal a szívből készít finom fogásokat mindössze pár perc alatt.

 

Az alapanyagunkat nem konyhakészen kapjuk a hentesnél. Nagyon fontos, hogy megtisztítsuk, és körülbelül négy részre felvágjuk. Zsiradékként kacsazsír a javasolt, a mártás krémességét pedig a hozzáadott vajjal érhetjük el a végén. Édesköményt, lilahagymát, koktélparadicsomot aprítunk.

Ha megvagyunk az előkészületekkel, két serpenyőt melegítsünk elő. Az elsőbe kacsazsír, szív, lilahagyma és paradicsom kerül. Ízlés szerint ecettel és sóval fűszerezzünk.

Séfünk egy másik, ízekben édesebb változattal is készült. Citrusfélék belekomponálásával egy egész más ízélményhez juthatunk ugyanazzal az alapanyaggal. A folyamat ugyanúgy kezdődik: kacsazsír ágyon elkezdjük pirítani a szívet, de ezúttal édesköményt és frissen facsart narancslevet adunk hozzá. Ízesítésnél követhetjük az előző sémát: egy kevés ecet, só, bors, valamint a narancs reszelt héja. Ha tovább szeretnénk fokozni az ételt, a narancs kockára vágott húsát is adjuk hozzá tálalás előtt.

 

Hozzávalók 1 adaghoz:

6 db csirkeszív

5 szem koktélparadicsom

1 ek. kacsazsír

¼ fej lilahagyma

1 ek. ecet

só, bors

petrezselyem

Hozzávalók 1 adaghoz:

6 db csirkeszív

¼ édesköménygumó

1 ek. kacsazsír

1 ek. ecet

1 szem narancs

só, bors

2 dkg vaj

Teljes adások a Médiaklikken!

0 Tovább

Vasárnapi rakott palacsinta

A tökéletes hétvégi reggeli, ami nem lehet más, mint a kétszersült palacsinta!

palacsinta reggeli túrós édesség kétszersült rakott

0 Tovább

Házi bukta és túrós batyu, ahogy nagymamáink csinálták

Egy tészta, két recept. A hagyományos konyhához mindig érdemes visszatérni időnként, hiszen nem hibázhatunk, mindenki szereti a gyermekkort idéző ízeket!

bukta lekváros batyu túrós édesség kelttészta

0 Tovább

Borbás Marcsi szakácskönyve

blogavatar

Tartsatok velem és vessük bele magunkat a gasztronómia világába, ahol mennyei receptekkel, konyhai praktikákkal és minőségi alapanyagokkal várlak Benneteket. Váljunk együtt a konyha mestereivé. Mert a legfontosabb szakács Te vagy!