Lágy tészta sok vaníliával, citrommal és mazsolával - ennyit elöljáróban a régi receptről. Borbás Marcsi megosztotta velünk ennek az édestészta ételnek az elkészítését és fortélyait. Igazi nemzeti kincsről van szó, melyet valószínűleg a felvidéki gömöriektől vett át az egész ország. Marcsi is Felvidéken sajátította el a kálvinista mennyország fortélyait egy idős asszonytól.
Fordított sütemény - használjunk céklát!
Sokan nem is gondolnának rá, de a céklát - egy kis cukorral és balzsamecettel összeházasítva - kiválóan felhasználhatjuk desszertekhez is. Pont olyan finomságot hozunk létre vele, mintha almát vagy körtét használtunk volna.
Régi recept, ma is kedvenc: macskaszem
A sütemény nevét sokan pávaszemként ismerik. Klasszikus feltéteteket: meggyet és diót készítünk elő hozzá. Marcsi azt a véleményt osztja, hogy egy étel (meg egy desszert is) akkor finom igazán, ha nem spórolunk az alapanyagokkal, hanem bőséggel bánunk velük.
Kelt rétes a nagymama receptje alapján
Soproni babos-almás rétes
Édes, fahéjas almás finomság, melynek a bab omlóssága adja meg az igazi textúráját!
A bab szó hallatán nem szabad megijednünk, édesre fűszerezve tökéletesen utánozza a gesztenyét! Összekeverjük a nedves hozzávalókat. A tésztát jól dolgozzuk ki, teljesen egynemű végeredményre van szükségünk. Amíg pihen a tésztánk, elkészítjük a tölteléket. A legnehezebb rész most vár ránk: papírvékonyra kell nyújtanunk a tésztát! Ehhez trükköket a Harrer házaspár mutat! A rétesünket megtöltjük, majd készre sütjük.
Hozzávalók:
Rétestészta (1 rúd)
25 dkg liszt
1 dl langyos víz
2 cl olaj
1 tojás
csipet só
A töltelékhez:
1-1,5 kg alma
25 dkg főtt apró szemű világos színű bab
10 dkg cukor
25 dkg tejföl
1 tk fahéj
1 db citrom leve és héja
5 dkg vaj
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg olvasztott vaj a kenéshez