Lágy tészta sok vaníliával, citrommal és mazsolával – ennyit elöljáróban a régi receptről. Borbás Marcsi megosztotta velünk ennek az édestészta ételnek az elkészítését és fortélyait. Igazi nemzeti kincsről van szó, melyet valószínűleg a felvidéki gömöriektől vett át az egész ország. Marcsi is Felvidéken sajátította el a kálvinista mennyország fortélyait egy idős asszonytól.
A fél kilogramm liszthez adunk egy kicsi sót, három egész tojást, és egy bögre víz kíséretében igyekezzünk lágy, nyújtható tésztát varázsolni belőle. Még mielőtt belemennénk a töltelékbe, osszuk 5 részre a tésztánkat, és zacskózzuk be a pihenés idejére a kiszáradás elkerülése érdekében. Ez idő alatt látunk hozzá a túróhoz, amiből Marcsi a magyar rögös túrót ajánlja kifejezetten. Jó sok tejföl, 1 kilogramm túró és sertészsír (felmelegítve, olvasztott formában) fog kerüljön egy tálba, továbbá 1 tojás, csipetnyi só. Vaníliával és citromhéjjal keverjük ki a krémünket, ez nagyon jót fog tenni neki. Ízlés szerint gazdagíthatjuk mazsolával is. A tészta kifőzéséhez közben kezdjük el a vizet főzni egy üstben. Amíg felforr, négyszögletes, vékony darabokat formáljunk a tésztához, majd 5 rétegben helyezzük egy mély tepsibe. 210 fokon süssük 30-40 perc alatt, figyeljük a tetején majd a cukros tejföl színét!
Hozzávalók:
Töltelék:
1 kg túró
20 dkg kristálycukor
5 dkg mazsola
vanília
reszelt citromhéj
1 egész tojás
csipetnyi só
2 dl olvaszttott mangalicazsír
5 dl zsíros tejföl
2 ek. cukor
Tészta:
50 dkg liszt
3 egész tojás
fél kk. sü
1 pohár víz