Egyszerű, ősi, olcsó – a tojásleves mégis egy megosztó étel manapság. Többszáz évet túlélt, és valahogy  – „ahány ház, annyi szokás” alapon – számtalan variációját alkalmazzák a magyar háziasszonyok. Idehaza leginkább tojásos rántott leves néven ismert, Erdélyben viszont savanyúan az igazi. Borbás Marcsi rendhagyó módon az erdélyi ízvilággal akar most minket megismertetni. A finom receptet Kolozs településről hozta, egy unitárius papnál kósolta először.

A felaprított szalonnát bő sertészsír segítségével ropogósra sütjük. Egy olyan tíztojásos rántottát kell készítenünk, aminek masszív tartása lesz, mivel egy kis hűtés után kockára vágjuk. Miközben sül az egyben hagyott, omlettszerű tojás, kezdjünk el 1-1,5 liter vizet forralni egy fazékban. A són kívül nagy adag reszelt fokhagyma kerüljön bele.

Következő folyamat a habarás: két tojássárgáját keverjünk el 2 dl tejszínnel vagy tejföllel. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a fazék tartamához. Alacsony hőmérsékleten, de forrón kell tartani. Tárkonyecet, petrezselyemzöld, újhagyma fogja meghozni az ízét.

Azzal, hogy a felkockázott rántottát beleöntöttük az edényünkbe, leves vált a rántottából!

Marcsi azokra is gondolt, akik nem nyitottak az újdonságokra és a jól ismert ételekhez ragaszkodnak. Íme a köménymagos tojásleves elkészítési módja:

Egy kevés zsiradékon pirítsuk meg a köménymagot, kiegészítve egy leheletnyi liszttel és egy kevés pirospaprikával. Hideg vízzel felengedve maradhat a tűzhelyen, akkor üssük bele a két tojást, amikor felforrt a levesünk. Kicsi só, még kevesebb türelem, és lehet is tálalni.

Hozzávalók:

Erdélyi savanyított tojásleves:

12 db tojás

2 dl tejszín

6-8 gerezd fokhagyma

1 ek. mangalicazsír

15 dkg húsos füstölt szalonna

1 liter víz

őrölt bors

újhagymaszár

1 csokor petrezselyem

tárkonyecet

Köménymagos tojásleves:

4 dl víz

1 ek. mangalicazsír

1 kk. köménymag

1 tk. fűszerpaprika

1 ek. liszt

tárkonyecet

2 db tojás

Teljes adások a Médiaklikken!