Egy tészta, két recept. A hagyományos konyhához mindig érdemes visszatérni időnként, hiszen nem hibázhatunk, mindenki szereti a gyermekkort idéző ízeket!

bukta lekváros batyu túrós édesség kelttészta

 

Klasszikus kalácstésztát dagasztunk, majd kétféle tölteléket használunk, így mindenki kedvence az asztalra kerül!

Az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadunk két tojássárgáját.  A liszthez hozzáöntjük az élesztőt, a vajat és a cukrot. Adunk hozzá egy kis sót, és a tejet. A buktához lágy tésztára van szükségünk, vajjal tovább puhíthatunk az állagán, ameddig szükséges. Bedagasztjuk, majd kelni hagyjuk. Ezalatt bekeverhetjük a tölteléket.

Elfelezzük a megkelt tésztát, majd négyzet alakúra nyújtjuk és felvágjuk. A kis négyzeteket megtöltjük lekvárral és összezárjuk. A tepsibe szorosan egymás mellé pakoljuk, hogy sülés közben felfelé növekedjenek a buktáink. 10 percig pihentetjük, megkenjük tojással, majd mehet a sütőbe!

Következhet a túrós batyu! A tésztát ismét négyzet alakúra nyújtjuk és felvágjuk egyenlő részekre. Megtöltjük túróval, majd batyukat formázunk. Lekenjük tojással és készre sütjük.

Hozzávalók:

1 kg liszt

7 dkg cukor

3 dkg vaníliás cukor

1 tk. só

20 dkg vaj

5 dkg élesztő

kb. 6 dl tej

2 tojássárgája

Töltelék:

Baracklekvár

Túrós töltelék:

½ kg rögös túró

2 egész tojás

4-5 ek. kristálycukor

1 citrom héja

Teljes adások a Médiaklikken!