Sokan nem is gondolnának rá, de a céklát - egy kis cukorral és balzsamecettel összeházasítva - kiválóan felhasználhatjuk desszertekhez is. Pont olyan finomságot hozunk létre vele, mintha almát vagy körtét használtunk volna.
Az alapot és a ropogósságot süteménymorzsa biztosítja, egy kis liszt és porcukor hozzáadásával. A tepsi aljára szórjuk, kinyújtás nélkül a sütőbe tesszük. Maga a tészta pedig a szokásos alapanyagokon kívül a mandulaliszttől lesz különlegesebb. Borókás-körtés-céklás ízvilág lesz a végeredményünk. Az alábbi videónkból kiderülnek az egyszerű és elronthatatlan süteményünk részletei. Ígérjük, hogy fenséges illatok lengik majd be az egész konyhát!
Hozzávalók:
Frangipane:
110 g hideg vaj
110 g cukor
fél citrom héja
110 g mandulaliszt
1 ek. finomliszt
3 tojás
1 rúd vanília
Morzsa:
100 g liszt
50 g vaj
50 g porcukor
A körtés változathoz:
5-6 szem érett körte
3-4 szem szilva
3-4 ek. barnacukor
5 dkg vaj
fél citrom leve
gyömbér
kardamom
A cékláshoz:
14-15 db apró, zsenge cékla
5 dkg vaj
3-4 ek. barnacukor
2 ek. balzsamecet
néhány szem borókabogyó