Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hagyományos máglyarakás

Egy régi, klasszikus magyar receptet olvashatnak alábbi bejegyzésünkben, ami lehet akár második fogás, akár desszert. Kulcsalapanyagként Marcsi száraz kiflit használt, de ha szikkadt kenyér, kalács vagy briós van otthon, akkor se beszéljük le magunkat az elkészítéséről.

 

máglyarakás desszert magyar édesség Borbás Marcsi Szakácskönyve

A máglyarakás készítése egy fajta maradék-feldolgozás. Az elnevezés, hogy régen, amit találtak a kamrában, azt rakták össze, rakásra. Lekvár, dió, tej és vaj mindenkinél volt otthon. A gyümölcsöt pedig szezontól függően komponálták bele.

A sütés elején vágjuk kockára a kiflit, amit hamarosan meglocsolunk tej és tejszín meleg keverékével. Ha túl száraz az alapanyag, növeljük a tejmennyiséget. Tehetünk bele bármit, ami szem-szájnak ingere: reszelt citrom- vagy narancshéjat, rumot, fahéjat vagy darált diót. Mindez a kedvünkre és a családunk ízlésére van bízva.

A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját vaníliacukorral habosítsuk fel. Ha ez megvan, öntsük rá a megázott kiflikre, és gazdagítsuk a tálat egy jó adag mazsolával.

Miután kivajaztuk és beszórtuk zsemlemorzsával a tepsit, jöhet is kifli-massza. Jól lenyomkodva elterítjük és megkenjük lekvárral. Bármilyen gyümölcsíz megfelel, fölé kerül a ledarált dió rétege, erre pedig a karikákra vágott gyümölcs. Marcsi ezúttal almával dolgozott.  Mielőtt a tepsi koronája lett az alma, pici vajjal és barnacukorral párolta meg serpenyőben.

Utolsó fázis a fényes, kemény hab készítése tojásfehérjéből.  Amikor elkészült, forgassunk bele egy néhány kanál baracklekvárt. Máglyára emlékezetet az étel tetején lévő, lángnyelv formában felkerült tojáshab is. Mindössze pár percre megy vissza a tepsi a sütőbe, amíg meg nem pirult a hab a tetején.

Hozzávalók:

6 db kifli

6-8 ek. vörös baracklekvár

4 ek. darált dió

4 tojássárgája

2 dkg porcukor

Az öntözéshez:

2, 5 dl zsíros tej

2,5 dl tejszín

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

Az almához:

40 dkg kemény húsú alma

2 ek. barna nádcukor

2 dkg vaj

1 kk. őrölt fahéj

A fehérjehabhoz:

4 tojásfehérje

4 ek. kristálycukor

2 ek. baracklekvár

Teljes adások a Médiaklikken!

0 Tovább

Vasárnapi rakott palacsinta

A tökéletes hétvégi reggeli, ami nem lehet más, mint a kétszersült palacsinta!

palacsinta reggeli túrós édesség kétszersült rakott

0 Tovább

Házi bukta és túrós batyu, ahogy nagymamáink csinálták

Egy tészta, két recept. A hagyományos konyhához mindig érdemes visszatérni időnként, hiszen nem hibázhatunk, mindenki szereti a gyermekkort idéző ízeket!

bukta lekváros batyu túrós édesség kelttészta

0 Tovább

Fordított sütemény - használjunk céklát!

Sokan nem is gondolnának rá, de a céklát - egy kis cukorral és balzsamecettel összeházasítva - kiválóan felhasználhatjuk desszertekhez is. Pont olyan finomságot hozunk létre vele, mintha almát vagy körtét használtunk volna.

0 Tovább

Régi recept, ma is kedvenc: macskaszem

A sütemény nevét sokan pávaszemként ismerik. Klasszikus feltéteteket: meggyet és diót készítünk elő hozzá. Marcsi azt a véleményt osztja, hogy egy étel (meg egy desszert is) akkor finom igazán, ha nem spórolunk az alapanyagokkal, hanem bőséggel bánunk velük.meggyes süti macskaszem pávaszem sütemény dióhab édesség

0 Tovább
«
123

Borbás Marcsi szakácskönyve

blogavatar

Tartsatok velem és vessük bele magunkat a gasztronómia világába, ahol mennyei receptekkel, konyhai praktikákkal és minőségi alapanyagokkal várlak Benneteket. Váljunk együtt a konyha mestereivé. Mert a legfontosabb szakács Te vagy!