Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hagyományos máglyarakás

Egy régi, klasszikus magyar receptet olvashatnak alábbi bejegyzésünkben, ami lehet akár második fogás, akár desszert. Kulcsalapanyagként Marcsi száraz kiflit használt, de ha szikkadt kenyér, kalács vagy briós van otthon, akkor se beszéljük le magunkat az elkészítéséről.

 

máglyarakás desszert magyar édesség Borbás Marcsi Szakácskönyve

A máglyarakás készítése egy fajta maradék-feldolgozás. Az elnevezés, hogy régen, amit találtak a kamrában, azt rakták össze, rakásra. Lekvár, dió, tej és vaj mindenkinél volt otthon. A gyümölcsöt pedig szezontól függően komponálták bele.

A sütés elején vágjuk kockára a kiflit, amit hamarosan meglocsolunk tej és tejszín meleg keverékével. Ha túl száraz az alapanyag, növeljük a tejmennyiséget. Tehetünk bele bármit, ami szem-szájnak ingere: reszelt citrom- vagy narancshéjat, rumot, fahéjat vagy darált diót. Mindez a kedvünkre és a családunk ízlésére van bízva.

A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját vaníliacukorral habosítsuk fel. Ha ez megvan, öntsük rá a megázott kiflikre, és gazdagítsuk a tálat egy jó adag mazsolával.

Miután kivajaztuk és beszórtuk zsemlemorzsával a tepsit, jöhet is kifli-massza. Jól lenyomkodva elterítjük és megkenjük lekvárral. Bármilyen gyümölcsíz megfelel, fölé kerül a ledarált dió rétege, erre pedig a karikákra vágott gyümölcs. Marcsi ezúttal almával dolgozott.  Mielőtt a tepsi koronája lett az alma, pici vajjal és barnacukorral párolta meg serpenyőben.

Utolsó fázis a fényes, kemény hab készítése tojásfehérjéből.  Amikor elkészült, forgassunk bele egy néhány kanál baracklekvárt. Máglyára emlékezetet az étel tetején lévő, lángnyelv formában felkerült tojáshab is. Mindössze pár percre megy vissza a tepsi a sütőbe, amíg meg nem pirult a hab a tetején.

Hozzávalók:

6 db kifli

6-8 ek. vörös baracklekvár

4 ek. darált dió

4 tojássárgája

2 dkg porcukor

Az öntözéshez:

2, 5 dl zsíros tej

2,5 dl tejszín

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

Az almához:

40 dkg kemény húsú alma

2 ek. barna nádcukor

2 dkg vaj

1 kk. őrölt fahéj

A fehérjehabhoz:

4 tojásfehérje

4 ek. kristálycukor

2 ek. baracklekvár

Teljes adások a Médiaklikken!

0 Tovább

Kálvinista mennyország

Lágy tészta sok vaníliával, citrommal és mazsolával - ennyit elöljáróban a régi receptről. Borbás Marcsi megosztotta velünk ennek az édestészta ételnek az elkészítését és fortélyait. Igazi nemzeti kincsről van szó, melyet valószínűleg a felvidéki gömöriektől vett át az egész ország. Marcsi is Felvidéken sajátította el a kálvinista mennyország fortélyait egy idős asszonytól.

0 Tovább

Krumplifőzelék fasírttal bácskai módra

Ismét egy klasszikus fogás kerül terítékre, fűszerpaprikával megbolondítva!

főzelék krumpli fasírt magyaros

0 Tovább

Tarka töltött paprika

Hagyományos töltött paprikánkat színes köntösbe bújtattuk!

töltött paprika magyaros kiadós

Klasszikus magyaros fogásunkat ezúttal kaliforniai paprikára cseréltük. Kerekes Sándor séf mutatja meg, hogy készíthető el az eredeti recept, újragondolva. A hagymát szalonnán megpirítjuk, közben előkészítjük a paprikákat, majd a tölteléket is jól összedolgozzuk, amibe a végén mehet is bele a lepirított hagyma. Megtöltjük a paprikákat, majd a tepsibe hagymás-fűszeres ágyást készítünk, ez ad extra ízt ételünknek. Mehet rá a szósz, majd irány a sütő! Az elkészült finomságot friss újhagymával, petrezselyemmel tálaljuk.

Hozzávalók:

15 dkg mangalicaszalonna

1 fej vöröshagyma

50 dkg darált sertésdagadó

50 dkg darált  sertéslapocka

20 dkg főtt rizs

5-6 szál kakukkfű

3-4 szál majoranna

4-5 szál újhagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1 db tojás

durva bors

1 kk. fűszerpaprika

8 db sárga kaliforniai paprika

A szószhoz:

1 liter hámozott paradicsom

szükség szerint sűrített paradicsom

3-4 gerezd fokhagyma

1 csokor zellerzöld

1 fej vöröshagyma

bors

A tálaláshoz:

Újhagyma és petrezselyem

Teljes adások a Médiaklikken!

0 Tovább

Szatmári öntött pászka

A túrós tészta tökéletes alternatívája, sósan és édesen is fogyasztható!

túrós tejfölös szalonnás finom magyaros pászka

0 Tovább
«
123

Borbás Marcsi szakácskönyve

blogavatar

Tartsatok velem és vessük bele magunkat a gasztronómia világába, ahol mennyei receptekkel, konyhai praktikákkal és minőségi alapanyagokkal várlak Benneteket. Váljunk együtt a konyha mestereivé. Mert a legfontosabb szakács Te vagy!