Egy szuper erdélyi recepttel ismertetett meg bennünket Borbás Marcsi.
Forró zsíron megkapattuk a megsózott borjúszeleteket, utána borsoztuk, rákerült a fokhagyma és egy kis víz, majd fedő alatt alacsony hőfokon puhára pároltuk.
A bálmoshoz a tej és az aludttej keverékében megfőztük a kukoricadarát egy kis vajjal, tejszínnel és sóval. Fedővel lefedve langyosra hűtöttük, közben feldaraboltuk a szalonnát és megpirítottuk. A puliszka egy részét kanállal kiszaggattuk, a másik felét pedig tejföllel kikevertük. Miután elkészült a hús, utolsó lépésként a szalonnazsírban megpirítottuk a kiszaggatott galuskákat.
Hozzávalók:
Növendékpecsenye:
személyenként egy nagy szelet, pecsenyének való borjúhús
2 ek. sertészsír
6-7 gerezd fokhagyma
só
Bálmos:
10 dkg kukoricadara
1,5 dl zsíros tej
1,5 dl aludttej vagy ivójoghurt
0,5 dl zsíros tejszín
3-4 dkg vaj
só
Tálaláshoz:
tejföl
kisütött szalonnapörc és zsír
petrezselyem