Az elkészítésen túl az is kiderül Marcsi videójából, hogy miről ismerhetitek fel a pékségben, hogy a baguette kézzel vagy géppel készült.
A dagasztáshoz a szokásos módon kezdünk hozzá. Onnan derül ki, hogy jó-e a kovászunk, hogyha úszik a víz felszínén. Tradícionálisan a bagett fehérlisztből készül, de bátran kísérletezzünk! Az egészségtudatosság jegyében bátran használjunk teljes kiőrlésű liszteket. Asztalt szilva aromájú, provance-i olivabogyóval megbolondíthatjuk a péktermékünket.
Hozzávalók:
200 g poolish (50 g teljes kiőrlésű liszt + 50 g kenyérliszt + 100 g víz + borsónyi élesztő)
200 g természetes kovász
325 g víz
425 g liszt
14 g só
a fugashoz és a fiselhez:
aszalt fekete olívabogyó
zöld olivabogyó
olívaolaj
Tapenade:
1 kis üveg aszalt fekete olívabogyó
zöld olívabogyó
2 ek. olívaolaj
2-3 db. aszalt paradicsom
friss majoranna
1-2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint