Ha friss, egészséges házi kenyérre vágyunk, akkor itt az idő, hogy kipróbáljunk egy nagyszerű alapreceptet!
A kenyérsütésről a dédnagymamáink jutnak eszünkbe, de nem szabad elretteni tőle. Vendégül láttuk Libor Máriát, aki egy egyszerű kezdőknek való receptet hozott.
A kenyérliszthez adtunk 10% teljes kiőrlésű lisztet, hogy magasabb legyen a kenyerünk. Kezdésként összekevertük a lisztet vízzel, majd hagytuk állni. Előre elkészítettük a kovászt, amely 30 dkg lisztből (fele teljes kiőrlésű rozs) és ugyanannyi meleg vízből áll, ezt több napon keresztül kell újra és újra „etetni” és lezárt üvegben, viszonylag meleg helyen tárolni.
A pihentetett tésztánkhoz hozzáadtunk a kész kovászból, simára dagasztottuk és hozzáadtuk a sót, meg a visszatartott folyadékot. Összedolgoztuk, majd szép hólyagosra csapkodtuk. Kiolajozott tálban még 2-3 órát pihentettük és közben hajtogattuk.
Lisztezett deszkán előformáztuk, rátettük a tálat és 15-20 percet újra pihenni hagytuk. Ezután a deszkán megformáztuk és rizsliszttel megszórt szakajtóba raktuk. Letakartuk és 2-3 órát a pulton hagytuk. Közben egy vaslábast 230-240 fokra melegítettünk és ebbe fordítottuk bele a tésztát. Majd mehet be a 230 fokos sütőbe. 40 perc után levettük az edény tetejét és készre sütöttük.
Hozzávalók:
3,5 dl víz
45 dkg kenyérliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg érett kovász
2 csapott tk. só
Munkafolyamat röviden:
- 1 óra autolízis (liszt+víz)
- 5 perc dagasztás kovásszal együtt
- még 5 perc dagasztás sóval + 2 ek. vízzel
- pihentetés, közben 3x 30-40 percenként hajtás
- utolsó hajtás után 1 óra pihentetés, majd előformázás
- 15-20 perc pihentetés után formázás
- szakajtóban kelesztés: szobahőn 2-3 óra, hűtőben 12-14 óra
- sütés forró vaslábasban 230 fokon fedő alatt 35-40 perc
- fedő nélkül még 5-10 perc