Rendkívül ízletes vadas hatású ételünk nem a pikk-pakk összedobható kategórába tartozik. Azonban a kapott ízélményért megéri időt szánni rá. Alacsony hőfokon akár egy éjjelt is a sütőben tölthet. Ha nem tudtunk őzet beszerezni, ne csüggedjünk, jöhet nyúl, juh, bárány vagy kecske is.
Rendkívül ízletes vadas hatású ételünk nem a pikk-pakk összedobható kategórába tartozik. Azonban a kapott ízélményért megéri időt szánni rá. Alacsony hőfokon akár egy éjjelt is a sütőben tölthet. Ha nem tudtunk őzet beszerezni, ne csüggedjünk, jöhet nyúl, juh, bárány vagy kecske is. A mártáshoz előkészített zöldségeket picit borókabógyóval és borsikafűvel pirítjuk, majd vörösborban és húslevesben úsztatjuk őket. Az ehhez hasonló fogások ízesítéséért érdemes vasárnaponként nagyobb adag húslevest készíteni, majd eltenni a fagyasztóba. Az őzcsülkök ezután a mártáshoz kerülnek, és lezárva sülnek tovább. Garantáljuk, hogy fenséges illatok fognak terjengeni a konyhában! Különleges köret lehet a csülökhöz a gőzölt grízes rétes sós töltelékkel és sósmogyorós-vargányás díszítéssel. Az édesszájúak módosíthatják a rétes tartalmát vaníliakrémre vagy tetszőleges gyümölcsre is.
Hozzávalók:
4 db őzcsülök
1 ek. olivaolaj
só
¼ zeller
3 nagy karika fehér répa
3-4 szem borókabogyó
2 ág borsikafű
1 szem paradicsom
1 gerezd fokhagyma
2 ek olivaolaj
1 dl vörösbor
5 dl húsleves
Grízes rétes:
5 tojásfehérje
1 csipet cukor
2 csipet só
5 tojássárgája
190 g vaj
só
2 ek. tejföl
190 g búzadara
3 dkg olvasztott vaj a locsoláshoz
3x3 db réteslap
a tálaláshoz sósmogyoró és fokhagymás pirított vargánya