Örök klasszikus egyenesen Borbás Marcsi konyhájából!

farsang szalagos fánk baracklekvár kelt tészta

 

Nálunk a fánk csak a 19. században terjedt el, amit csak vízkereszttől hamvazó szerdáig készíthettünk el. Anno a báli szezonban a lányok ezt az ételt sütötték meg a kiszemelt fiúnak is. Ma már persze annyira megszerettük ezt az étel, hogy bármilyen alkalomra el tudjuk készíteni.

A szalagos fánk, akkor az igazi, ha több benne a levegő, mint a tészta. Ez a nehéz is ebben a receptben, hiszen pehelykönnyűnek kell lennie a végeredménynek. Mivel ez egy kelt tészta az élesztő felfuttatásával kezdünk, amibe aztán jöhetnek a további folyékony hozzávalók. Ezt elkeverjük, majd apránként mehet bele a liszt. Olyan lágy tésztát kell kapnunk, amit épphogy tudunk formázni.

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

3 dl tej

2 ek. cukor

3 dkg élesztő

5 tojássárgája

6 dkg olvasztott vaj

1 citrom reszelt héja

0,5 dl rum

1 csipet só

A sütéshez:

1 liter olaj

A tálaláshoz:

porcukor

baracklekvár

Teljes adások a Médiaklikken!