Örök klasszikus egyenesen Borbás Marcsi konyhájából!
Nálunk a fánk csak a 19. században terjedt el, amit csak vízkereszttől hamvazó szerdáig készíthettünk el. Anno a báli szezonban a lányok ezt az ételt sütötték meg a kiszemelt fiúnak is. Ma már persze annyira megszerettük ezt az étel, hogy bármilyen alkalomra el tudjuk készíteni.
A szalagos fánk, akkor az igazi, ha több benne a levegő, mint a tészta. Ez a nehéz is ebben a receptben, hiszen pehelykönnyűnek kell lennie a végeredménynek. Mivel ez egy kelt tészta az élesztő felfuttatásával kezdünk, amibe aztán jöhetnek a további folyékony hozzávalók. Ezt elkeverjük, majd apránként mehet bele a liszt. Olyan lágy tésztát kell kapnunk, amit épphogy tudunk formázni.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
2 ek. cukor
3 dkg élesztő
5 tojássárgája
6 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
0,5 dl rum
1 csipet só
A sütéshez:
1 liter olaj
A tálaláshoz:
porcukor
baracklekvár