Elhoztuk Önöknek a régi nagymamaféle sertészsírral készült pite receptjét.
Az 50 dkg liszthez hozzáadtuk a 15 dkg zsírt, két evőkanál zsíros tejfölt és 3 tojássárgáját. Ezután jött a 14 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só és szép simára gyúrtuk. Amíg elkészítettük a töltetéket, a tésztát egy zacskóba rakva a hűtőbe helyeztük.
Az almákat megpucoltuk és lereszeltük. Egy tipp, ha nem szeretnénk, hogy az almánk bebarnuljon, akkor egy kis citromlevet nyomjunk rá. 3 evőkanál cukorral elkeverjük a lereszelt almákat, majd kinyomkodva rakjuk rá a tésztára.
Egy tepsit vagy piteformát kizsíroztunk és liszteztük. Beliszteztük a nyújtódeszkát, elosztottuk a tésztát, majd kinyújtottuk. Az aló tésztát beleraktuk a formába és egy kis grízt szórtunk rá. A kicsavart almatölteléket egy kis reszelt citromhéjával, fahéjjal és a maradék cukorral elkeverve betöltöttük. A másik rész nyújtott tésztát pedig a tetejére helyeztük és megkentük egy egész felvert tojással.
180 fokra előmelegített forró sütőben körülbelül 30-35 perc alatt megsütöttük.
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
1 cs. sütőpor
14 dkg porcukor
3 tojássárgája
2 ek. tejföl
Töltelék:
2,5-3 kg alma
15 dkg cukor
1 kk. fahéj
reszelt citromhéj
1 ek. búzadara
1 tojás a kenéshez