A kötözött tészta receptje az alföldi ételeinkhez tartozik. A magyarok körében igen közkedvelt étel látványossága, hogy a tészta minden darabjára egy kis csomó van kötve. Egy egyszerű zöldséglevest sokkal laktatóbbá tehetünk a kötözött, hagymával töltött tésztával.
Ez idő alatt készítsük elő a levest, a tészta töltelékét és a főfogás mártását. Hagymát üvegesre dinsztelünk sertészsíron, ebből kerül majd a leves alapjába, a tejszínes-gombamártásba, de a nagy része a tészta tölteléke lesz. Marcsi ajánlása a mártásba leginkább a laskagomba, de a csiperke is teljesen alkalmas lehet.
A leves tradícionális hozzávalókból készül: sárgarépa, fehérrépa, zeller, burgonya. A régi paraszti konyha modernizálódásával megjelent a paradicsom- és a paprikatermesztés. Bátran dobjuk fel most az ételünket ezekkel az apróra vágott zöldségekkel. A fűszerpaprika hozzáadása után engedjük fel a levesalapot hideg vízzel, majd adjuk hozzá a karikára vágott zöldségeket. Kivétel a burgonya, kb. innentől egy negyedóra elmúltával menjen a levesbe apró kockákban, a petrezselyem és a zeller társaságában.
A vékony csíkokra kinyújtott tésztából csomókat kötünk, majd a teljes mennyiséget 15 percen keresztül a levesben főzzük meg. Ezután kerül majd át a kétharmada a gombás-tejszínes szaftba. Marcsi külön felhívja a figyelmünket arra, hogy 30% alatti tejszínnel sose dolgozzunk.
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
3 db tojás
csipetnyi só
Töltelék:
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek. sertészsír
Leves:
1 fej vöröshagyma
1 ek. sertészsír
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
4 szem burgonya
1 szem paprika
1 szem paradicsom
1 ek. fűszerpaprika
só, petrezselyem, zellerzöld
Ragu:
1 fej vöröshagyma
1 ek. sertészsír
25 dkg laskabomba
só, bors
3 dl zsíros tejszín
petrezselyem