A kötözött tészta receptje az alföldi ételeinkhez tartozik. A magyarok körében igen közkedvelt étel látványossága, hogy a tészta minden darabjára egy kis csomó van kötve. Egy egyszerű zöldséglevest sokkal laktatóbbá tehetünk a kötözött, hagymával töltött tésztával.

kötözött tészta alföldi recept Borbás Marcsi Gasztroangyal

 Ahány 10 dkg liszt, annyi M-es méretű tojás – ez az receptünk alapszabálya. Egy cseppnyi víz és só megkönnyíti a munkánkat, hiszen lágyítják a tésztát. Ne ijedjünk meg, ha nehezen áll össze, folytassuk a gyúrást, amíg egy kemény állagot el nem érünk. Ha ezzel megvagyunk, egy óra pihentetés következik, hogy tökéletesen formálható, sima tésztát kapjunk.

Ez idő alatt készítsük elő a levest, a tészta töltelékét és a főfogás mártását. Hagymát üvegesre dinsztelünk sertészsíron, ebből kerül majd a leves alapjába, a tejszínes-gombamártásba, de a nagy része a tészta tölteléke lesz. Marcsi ajánlása a mártásba leginkább a laskagomba, de a csiperke is teljesen alkalmas lehet.

A leves tradícionális hozzávalókból készül: sárgarépa, fehérrépa, zeller, burgonya. A régi paraszti konyha modernizálódásával megjelent a paradicsom- és a paprikatermesztés. Bátran dobjuk fel most az ételünket ezekkel az apróra vágott zöldségekkel. A fűszerpaprika hozzáadása után engedjük fel a levesalapot hideg vízzel, majd adjuk hozzá a karikára vágott zöldségeket. Kivétel a burgonya, kb. innentől egy negyedóra elmúltával menjen a levesbe apró kockákban, a petrezselyem és a zeller társaságában.

A vékony csíkokra kinyújtott tésztából csomókat kötünk, majd a teljes mennyiséget 15 percen keresztül a levesben főzzük meg. Ezután kerül majd át a kétharmada a gombás-tejszínes szaftba. Marcsi külön felhívja a figyelmünket arra, hogy 30% alatti tejszínnel sose dolgozzunk.

 

 

Hozzávalók:

Tészta:

30 dkg liszt

3 db tojás

csipetnyi só

Töltelék:

1 nagy fej vöröshagyma

1 ek. sertészsír

Leves:

1 fej vöröshagyma

1 ek. sertészsír

2 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

4 szem burgonya

1 szem paprika

1 szem paradicsom

1 ek. fűszerpaprika

só, petrezselyem, zellerzöld

Ragu:

1 fej vöröshagyma

1 ek. sertészsír

25 dkg laskabomba

só, bors

3 dl zsíros tejszín

petrezselyem

Teljes adások a Médiaklikken!