Egy igazán ízletes és egészséges fogással készültünk a karalábé kedvelőknek.
A zöldséges tölteléknél frissen fejtett borsót raktunk az olvasztott vajra. Erre is ráraktuk a darabolt petrezselymet, új fokhagymát, újhagymát, citromfüvet, mentát, egy kis koriandert, kis tárkonyt, majd a végén lime héjat reszeltünk hozzá. A borsós tölteléket megsóztuk és kölest meg reszelt sajtot kevertünk hozzá.
A karalábét meghámoztuk, félbevágtuk és kivájtuk a belsejét. A karalábé megtisztított leveleit feldaraboltuk. Egy lábasba tettünk egy pici vajat, elhelyeztük benne a felezett karalábékat, köré szórtuk a kivájt kis gombóckákat és az összevágott leveleket. Megtöltöttük a karalábékat, megszórtuk petrezselyemmel és felöntöttük kisvízzel. Kicsit megfűszereztük még és 200 fokra előmelegített sütőben puhára pároltuk. Miután kivettük a sütőből körbeöntöttük 1 dl tejszínnel, reszelt sajtot raktunk a karalábékra és egy kis lámmal locsoltuk meg a szaftot. Ezután visszaraktuk a sütőbe, míg meg nem pirult a sajt.
Hozzávalók:
Májas töltelék:
3 dkg vaj
20 dkg csirkemáj
só, bors
1 cs. petrezselyem
1 szál újhagyma
1 szál újfokhagyma
fél citrom reszelt héja
2 ek. előfőzött hajdina
5 dkg reszelt sajt
Borsós töltelék:
3 marék friss borsó
1 szál újhagyma
1 szál újfokhagyma
zöldfűszerek vegyesen: citromfű, menta, tárkony, koriander, petrezselyem
1 lime héja
fél lime leve
2 nagy ek. köles
5 dkg reszelt sajt
só
Az összeállításhoz:
2 db zsenge karalábé
1 csokor karalábélevél
1 dkg vaj
a karalábé kivájt belseje
zöldfűszerek vegyesen
2 dl víz vagy alaplé
1 dl tejszín
5 dkg reszelt sajt
fél lime leve