Kiadós egytálétel a téli napokra. 

kelt gombóc füstölt szalonna füstölt kolbász oldalas savanyú káposzta

 

Egy tálban a hús, a kenyér és a káposzta. Kell ennél több? Ez eredetileg egy sváb étel, aminek nálunk is nagyon sok fajtája van. Most egy olyan változatot mutatunk be, amiben először a szalonnát kell lepirítani, utána jöhet a vöröshagyma dinsztelés és a húsok. Fontos, hogy legyen benne füstölt kolbász, füstölt hús és friss, porcos hús.

Természetesen ebből a receptből sem maradhat ki az őrölt fűszerpaprika, amihez utána bő vízben főzzük össze a húsokat egy kevés fokhagymával. Amíg főnek a húsok, kezdhetjük dagasztani a gombócokat. Egy lágy kenyértésztát kell kapnunk, amiből tökéletes gőzgombócokat tudunk majd készíteni.

Amikor a hús már majdnem teljesen puha, mehet rá a kimosott savanyú káposzta. Ezután nem keverhetjük az ételt, csakis rázogathatjuk. 20 percen át kell főzni a káposztás húsokat, ez alatt pedig formázhatjuk a gombócainkat, ami az étel tetejére kerül majd. Amint rákerült 20 percen át tilos levenni a fedőt, hiszen csak így lesz tökéletes gőzgombócunk, majd elzárjuk a tüzet alatt és még 10 percig ne nyissuk ki, hogy biztosan átfőjön és ne legyen nyers a közepe.

Hozzávalók:

1 kg friss oldalas

60 dkg füstölt oldalas

10 dkg füstölt szalonna

1 szál füstölt kolbász

2 közepes fej vöröshagyma

2 ek. őrölt pirospaprika

1 gerezd fokhagyma

só, bors

1,5 kg savanyú káposzta

A gombóchoz:

50 dkg finomliszt

2,5 dkg élesztő

pici cukor

1 tojás

1tk. só

kb. 3 dl víz

Teljes adások a Médiaklikken!