A papszelet a sertés igen finom része, viszont csak az ügyesebb hentesek tudnak szépen hozzáférni a dagadó feletti részhez. A háziasszonyok semmiképp sem ijedjenek meg, mert az elkészítése rendkívül gyors.
A burgonyapüré, hús és zöldbab kombinációja igazi klasszikusnak számít hazánkban. Litauszki Zsolt kezei alatt igazi ínyencségekké váltak. A séf Ausztriából hozott elkészítési és ízesítési módokat is belekomponált ételünkbe. A pürét tömagolajjal bolondította meg, ami nem csak új ízt, de az évszakhoz illő színt is adott neki. Háromféle babbal dolgoztunk. Puhára főztük őket, hagytuk kihűlni, majd újramelegítettük némi chilivel felturbózott húslevesben és vajban. Bár a hús a koronája ennek a tányérnak is, utoljára nyúlunk hozzá, mert a mangalica pár perc alatt megsül egy kevés olaj hozzáadásával.
Hozzávalók:
1 kg papszelet
1 tk. olivaolaj
2 gerezd fokhagyma
só
Tökmagolajos burgonyapüré:
1 kg burgonya
2 dl tej
5 dkg vaj
1 dl tökmagolaj
só
Chilis zöldbab:
50 dkg zöldbab
3-4 szál méteres bab
15 szem lóbab
2 gerezd fokhagyma
1 dl húsleves
1,5 dkg vaj
chili ízlés szerint
friss kapor
só