Megfázásra, köhögésre, torokfájásra is tökéletes természetes orvosság, emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz!
Sokféle légúti megbetegedésre megoldást jelent a fenyőrügyszirup, így nem bánjuk meg ha készítünk! Érdemes a tavaszi, zsenge hajtásokat felhasználni. Egy nagy befőttesüvegbe rétegezve rakjuk a fenyőrügyeket, cukorral felváltva, amíg meg nem telik az üveg. Egy-egy citromkarikát is beledobhatunk, ez elősegíti a levesedést. Ha a fenyőrügyek kifakultak, összeestek, az üveg tartalma pedig már sziruposodik, akkor egy nagy tálba kicsavarjuk a fenyőrügyeket (érdemes szűrőt is használni). Érdemes hűtőben tárolni, vagy egy kevés tartósítószert hozzáadni.
Az értékes nedűt szörpnek is elkészíthetjük. A befőttes üveg teljes tartalmához adjunk hozzá ízlés szerint vizet és cukrot, forraljuk fel, majd hagyjuk kíhűlni. Ezután ugyanúgy szűrjük le, majd rakjuk el üvegekbe, forrón dunsztolva.
Hozzávalók:
Fenyőrügy
cukor
víz
citrom