A mákos guba, mint karácsonyi ebéd nagyon okos hagyomány. Van egy kényeztető, ünnepi jellege, de nem annyira laktató, hogy ne tudjunk rákészülni a nagy vacsorára.
A mákos guba igazi, kihagyhatatlan klasszikus desszert, amit gyakorlatilag mindenki imád, aki meg nem, az jellemzően a szabályt erősítő kivétel. A kristálycukor mellett egy kis vaníliával és citromhéjjal gazdagíthatjuk a tésztát. A selymességét pedig az olaj adja meg. A kész gubát vajas mézes öntettel, illetve különleges lekvárral is feldobhatjuk!
Még a századforduló utáni első évtizedekben abban a hiszemben sütötték ezt a desszertet karácsonyra, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, jólétet és sok pénzt hoz az új esztendőben.
Hozzávalók:
50dkg finomliszt
2,5 dkg víz
3 ek. kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
0,5 dl olaj
4 dl tej
1 ek. cukor
vanília
20 dkg mák
10 dkg cukor
Tálaláshoz:
Mézes tej
Karamellás szilvalekvár