A karácsony nagy mumusa az otthon elkészített bejgli, pedig igazán nincs mitől tartani!
A bejgli sütéskor leggyakrabban felmerülő probléma az, hogy a hő hatására a tészta gyakran megreped és emiatt az otthoni kukták kedve is hamar elmegy. Pedig, ez egyáltalán nem akkora tragédia, sőt ha melegen összetartjuk az elszakadt részt, akkor rögtön össze is forr. Na, de ennél még fontosabb a töltelék, amivel most egy kicsit játszottunk is.
A mákos bejglibe ugyanis egy jó adag karamellás szilvalekvár is került, amit roppant egyszerűen el lehet előre készíteni, A kimagozott szilvákat jól nyakon kell önteni cukorral, majd mehet is a sütőbe karamellizálódni. A végeredmény pedig magáért beszél!
Hozzávalók (4 rúdhoz):
65 dkg liszt
13 dkg vaj
10 dkg zsír
8 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 db tojás
1 dl tej
½ dkg só
A töltelékhez:
50 dkg mák
50 dkg dió
fahéj
2 db citrom
60 dkg cukor
5 dl víz
a kenéshez 1 tojás
a tepsi kenéshez sertészsír