Egy vaníliás-habos, gyorsan bekapható édességgel készültünk.

képviselőfánk édesség

 

Az égetett tészta nem egyszerű, de ha megtaláltuk a számunkra tökéletes receptet, akkor isteni sütemények tárháza nyílik meg előttünk. Ezúttal képviselőfánkot készítettünk, amely eredetéről nem sokat tudunk, pedig közkedvelt és régi édességünk.

Először a zsírt és a vizet felforraltuk, amelybe tettünk cukrot és sót is. Amikor felforrt hozzáadtuk a lisztet, átkeverve kicsit megpirítottuk. Egy tálba átraktuk a forró masszát, és 3 tojást egyenként krémesre kevertünk benne. Amikor szép fényesre összeállt a tésztánk, akkor beletettük egy habzsákba, és egyforma kis kupacokat nyomtunk a sütőpapírra. Egy kicsit meglocsoltuk vízzel és mehetett a forró sütőbe. 200-220 fokon ducikra sütöttük, majd 170-180 fokra visszavettük a hőfokot és újabb 10-15 percig sütöttük. Miután elzártuk a sütőt egy kicsit levegőt hagyva a sütőben hagytuk kihűlni.

Elkészítettük a vaníliakrémet. Ehhez felraktuk melegedni a tejet, közben a cukrot, a keményítőt és a tojássárgákat egy kis vaníliával kikevertük, majd a tejhez hozzáadva egy sűrű krémet főztünk. 4 tojásfehérjét cukorral kemény habbá vertük, és a forró vaníliakrémbe kevertük. Felvertük a tejszínhabot is és összeállítottuk a képviselőfánkokat.

Hozzávalók:
Égetett tésztához:
10 dkg víz
10 dkg liszt
10 dkg sertészsír
1 tk. cukor
1 kk. só
3 tojás

A krémhez:
5 dl zsíros tej
7 tojássárgája
4,5 dkg keményítő
7,5 dkg cukor
vanília
4 tojásfehérje
8,5 dkg cukor
A tálaláshoz 3 dl zsíros tejszín

Teljes adások a Médiaklikken!