A régi háziasszonyok hitvallása: ha krumpli, hagyma, zsír, liszt volt a háznál, akkor senki nem maradt éhesen, mert ezeknek az alapanyagoknak széles kombinációját kísérletezték ki. A két burgonyaételt, amit ebben a bejegyzésben megosztunk önökkel, péntekenként fogyasztották. Kifejezetten gyors receptekről volt szó, a paraszti gazdaságokban annak idején nem volt idejük az asszonyoknak hosszú órákat tölteni a tűzhely mellett.
Mindenek előtt hozzákezdünk egy hagyományos zöldségleves elkészítéséhez egy fej vöröshagyma sertészsíron való dinsztelésével. Amíg a hagyma készül, készítsük el a többi zöldséget: sárga- és fehérrépát, zellert, karalábét. A tavasz-ízt a friss petrezselyemzölddel tudjuk elérni, színezhetjük fűszerpaprikával. A hagymához adott zöldségeket puhítsuk együtt, majd öntsük fel a megadott vízmennyiséggel.
Egy másik edényben, megsózott vízben, tegyük fel főni az apró kockákra vágott krumplit. A puhára főtt 1kg burgonyát egy szűrő segítségével kiszedjük, a főzővízzel pedig felöntjük a készülő levesünket. A pogácsa második lépése a kockák kinyomkodása krumplinyomóval. Amikor már nem forró, gyúrjuk össze a zsírral, sóval és liszttel. Azt az állagot kell elérni, amíg nyújtható-szaggatható nem lesz. A pogácsa tésztájából csípjünk ki egy kevés tésztát, hogy levesbetétként gazdagítsa az első fogásunkat.
180 fokos sütőbe helyezzük a kiszaggatott pogácsákat. A ropogósság eléréséhez nagyon fontos, hogy a tepsink sertészsírral legyen kikenve. Tíz perc alatt elkészül, tálaljuk szilvalekvárral.
Hozzávalók:
Leves:
1 fej vöröshagyma
1 ek. sertészsír
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
½ zellergumó
1 csokor petrezselyem
1 tk. fűszerpaprika
só
A krumpli főzőleve
Főtt krumpli:
1,2 kg sütni való krumpli
só, víz
Pogácsa:
1 kg krumpli megfőzve
15 dkg sertészsír
30 dkg félfogós liszt
só