Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Krumpli variációk őseinktől

A régi háziasszonyok hitvallása: ha krumpli, hagyma, zsír, liszt volt a háznál, akkor senki nem maradt éhesen, mert ezeknek az alapanyagoknak széles kombinációját kísérletezték ki. A két burgonyaételt, amit ebben a bejegyzésben megosztunk önökkel, péntekenként fogyasztották. Kifejezetten gyors receptekről volt szó, a paraszti gazdaságokban annak idején nem volt idejük az asszonyoknak hosszú órákat tölteni a tűzhely mellett.

Krumplileves  Pogácsa Borbás Marcsi Gasztroangyal

Mindenek előtt hozzákezdünk egy hagyományos zöldségleves elkészítéséhez egy fej vöröshagyma sertészsíron való dinsztelésével. Amíg a hagyma készül, készítsük el a többi zöldséget: sárga- és fehérrépát, zellert, karalábét. A tavasz-ízt a friss petrezselyemzölddel tudjuk elérni, színezhetjük fűszerpaprikával. A hagymához adott zöldségeket puhítsuk együtt, majd öntsük fel a megadott vízmennyiséggel.

 Egy másik edényben, megsózott vízben, tegyük fel főni az apró kockákra vágott krumplit. A puhára főtt 1kg burgonyát egy szűrő segítségével kiszedjük, a főzővízzel pedig felöntjük a készülő levesünket. A pogácsa második lépése a kockák kinyomkodása krumplinyomóval. Amikor már nem forró, gyúrjuk össze a zsírral, sóval és liszttel. Azt az állagot kell elérni, amíg nyújtható-szaggatható nem lesz. A pogácsa tésztájából csípjünk ki egy kevés tésztát, hogy levesbetétként gazdagítsa az első fogásunkat.

180 fokos sütőbe helyezzük a kiszaggatott pogácsákat. A ropogósság eléréséhez nagyon fontos, hogy a tepsink sertészsírral legyen kikenve. Tíz perc alatt elkészül, tálaljuk szilvalekvárral.

Hozzávalók:

Leves:

1 fej vöröshagyma

1 ek. sertészsír

2 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

½ zellergumó

1 csokor petrezselyem

1 tk. fűszerpaprika

A krumpli főzőleve

Főtt krumpli:

1,2 kg sütni való krumpli

só, víz

Pogácsa:

1 kg krumpli megfőzve

15 dkg sertészsír

30 dkg félfogós liszt

Teljes adások a Médiaklikken!

0 Tovább

Sertésszűz stroganoff

Bíró Lajos séf egy megvariált recepttel lepett meg minket.

sertésszűz stroganoff

0 Tovább

Vargányás savanyú marharagu gazdagon

A savanyú ételeknek nagy hagyománya van a régi magyar konyhában, mi sem tudjuk megunni!

vargánya marharagu savanyú egytál

0 Tovább

Növendékpecsenye bálmossal

Egy szuper erdélyi recepttel ismertetett meg bennünket Borbás Marcsi.

Növendékpecsenye bálmos

0 Tovább

Mindent bele Cassoulet

A Cassoulet nagyon laktató, lassan főzött rakott hús, melybe mindent beletehetünk mi szem-szájnak ingere!

cassoulet disznóhús egytál laktató finom babos

0 Tovább

Borbás Marcsi szakácskönyve

blogavatar

Tartsatok velem és vessük bele magunkat a gasztronómia világába, ahol mennyei receptekkel, konyhai praktikákkal és minőségi alapanyagokkal várlak Benneteket. Váljunk együtt a konyha mestereivé. Mert a legfontosabb szakács Te vagy!