A savanyú ételeknek nagy hagyománya van a régi magyar konyhában, mi sem tudjuk megunni!
Kevés zsiradékon megfutattjuk az apróra vágott szalonnát. Felkockázzuk a hagymát, ne spóroljunk vele, csodás ízt ad az ételnek. Felszeleteljük a húst, lesózzuk és kicsit állni hagyjuk. A ledinsztelt hagymára rátesszük a húst, picit megpirítjuk, majd meglocsoljuk vörösborral. Megtisztítjuk a fokhagymát és hozzáadjuk a húshoz. Mehet bele a mustár, kakukkfű. Annyi vízzel felengedjuk az ételt, hogy éppen ellepje a húst. Nagy lángon, lefedve puhára főzzük. Amikor megpuhult, beletesszük az apróra vágott gombát, behabarjuk tejföllel majd megszórjuk petrezselyemmel.
Hozzávalók:
1,5 kg marhalábszár
1 ek. mangalicazsír
15 dkg mangalicaszalonna
3 közepes fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
4-5 db szárított vagy fagyasztott vargánya
1 kisebb csokor kakukkfű
1 csokor petrezselyem
1 ek. magos mustár
2-3 ek. tejföl
1 kk. fűszerpaprika
1 dl vörösbor
só
bors