A népszerű partifalatka többféle recepttel készíthető el. Van, aki töltelékkel turbózza fel, és van, aki csak megszórja magokkal az üresen hagyott kifliket. Egy biztos: a sós finomság egyszerűen elkészíthető, és nagyszerű ropogtatnivaló lesz hosszú beszélgetésekhez!
Liszt és langyos tej összeházasításával kezdjünk neki a tésztának. Cukor, élesztő, és két tojássárgája sem maradhat ki belőle. Figyeljünk arra, hogy ha sok sót teszünk hozzá, nehezen kel meg. Addig szeretgetjük vaj segítségével, ameddig pici hólyagok nem jelennek meg rajta. Ha már ruganyos, gumis állapotba került, pihentethetjük. A habkönnyű tésztánkat négy egyforma gombócra osztjuk, és külön-külön is átgyúrjuk őket. Amelyikkel nem dolgozunk, azokat konyaruhával takarjuk le. A korongokra nyújtott tésztát nyolc szeletre vágjuk, és krémsajtos-kapros tölteléket kenünk rá. Ilyenkor ősszel bármilyen friss zöld illat jól jöhet: petrezselyem, kakukkfű, rozmaring. Az előmelegített sütőbe úgy tegyük be a kifliket, hogy előtte megkentük tojással és megszórtuk magokkal.
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
8 dkg vaj
1 ek. cukor
2 tojássárgája
4 dl zsíros tej
5 dkg élesztő
1 kk. só
a kenéshez:
1 db tojás
a díszítéshez:
lenmag, szezámmag, köménymag ízlés szerint
a töltelékhez:
25 dkg natúr krémsajt
friss kapor ízlés szerint
5 dkg sós vaj