Édes kalács a kísérletezőknek, sós finomság a gyorsaságra törekvőknek, válogasson kedvére!

kalács húsvét sós édes ünnepi

 

Torockói „somodi” kalács

A tésztát nagyon ki kell dolgozni, akkor kész, amikor már látunk levegőbuborékokat. Ekkor jöhet az első kelesztés, szigorúan hideg helyen! Majd másodszor is átgyúrjuk a kalácsot olajos kézzel, utána ismét hűvös helyre tesszük a második keleszéts idejére. A megkelt tésztát vékonyra kell húzni, ehhez célszerű egy nagy asztalt szabadon hagyni. A kristálycukrot ízlés szerint kikeverjük fahéjjal, majd beszórjuk vele a tésztát. Következhet a hajtogatás! Ne feledjük, minden hajtás után szórjuk be a cukros keverékünkkel a kalácsot. Beletesszük a sütőformába, majd félretesszük az utolsó kelesztés idejére. Bonyolult folyamat, de garantáltan megéri!

Ünnepi sós kalács

Az előzőnél könnyebb verzió, de ugyanolyan mutatós és finom! A tészta hamar összeáll, de hagyjunk időt az élesztőnek, hogy tehesse a dolgát.  A tésztából egyforma méretű gombócokat gyúrunk, majd hosszú hurkákat formálunk, amiből könnyedén tudunk fonást készíteni. Itt kedvünkre kísérletezhetünk a módszerekkel. Fekete Gergő  most egy négyszálas verziót mutat. Az extravagáns ízek kedvelői sem maradnak recept nélkül, zöldségeket is könnyedén belefonhatunk kalácsunkba! A tepsire tesszük a kész fonatokat, itt hagyjuk őket kelni, majd készre sütjük. Ünnepi asztalunk legszebb dísze lesz ez a finomság!

Hozzávalók (Torockói „somodi” kalács):

A tésztához:

1,25 kg finomliszt

1 dkg élesztő

1 dl kovász

1 ek. cukor

1 ek. só

6-8 dl tej

1 egész tojás

10 dkg kisütött vaj

Töltelék:

3 bögre kristálycukor

ízlés szerint fahéj

10 dkg kisütött vaj

mazsola ízlés szerint

A kenéshez:

1 tojás

Hozzávalók (Ünnepi sós kalács):

330 g kamutliszt

200 g finomliszt

25 g cukor

15 g élesztő

250 g tej

8 g só

100 g vaj

1 db tojás

A kenéshez:

1 tojás

A díszítéshez:

feketekömény

szezámmag

Zöldségek ízlés szerint:

forrázott, vékonyra vágott sárgarépa

cukkini

újhagyma

medvehagyma

spárga

retek

Teljes adások a Médiaklikken!