Édes kalács a kísérletezőknek, sós finomság a gyorsaságra törekvőknek, válogasson kedvére!
Torockói „somodi” kalács
A tésztát nagyon ki kell dolgozni, akkor kész, amikor már látunk levegőbuborékokat. Ekkor jöhet az első kelesztés, szigorúan hideg helyen! Majd másodszor is átgyúrjuk a kalácsot olajos kézzel, utána ismét hűvös helyre tesszük a második keleszéts idejére. A megkelt tésztát vékonyra kell húzni, ehhez célszerű egy nagy asztalt szabadon hagyni. A kristálycukrot ízlés szerint kikeverjük fahéjjal, majd beszórjuk vele a tésztát. Következhet a hajtogatás! Ne feledjük, minden hajtás után szórjuk be a cukros keverékünkkel a kalácsot. Beletesszük a sütőformába, majd félretesszük az utolsó kelesztés idejére. Bonyolult folyamat, de garantáltan megéri!
Ünnepi sós kalács
Az előzőnél könnyebb verzió, de ugyanolyan mutatós és finom! A tészta hamar összeáll, de hagyjunk időt az élesztőnek, hogy tehesse a dolgát. A tésztából egyforma méretű gombócokat gyúrunk, majd hosszú hurkákat formálunk, amiből könnyedén tudunk fonást készíteni. Itt kedvünkre kísérletezhetünk a módszerekkel. Fekete Gergő most egy négyszálas verziót mutat. Az extravagáns ízek kedvelői sem maradnak recept nélkül, zöldségeket is könnyedén belefonhatunk kalácsunkba! A tepsire tesszük a kész fonatokat, itt hagyjuk őket kelni, majd készre sütjük. Ünnepi asztalunk legszebb dísze lesz ez a finomság!
Hozzávalók (Torockói „somodi” kalács):
A tésztához:
1,25 kg finomliszt
1 dkg élesztő
1 dl kovász
1 ek. cukor
1 ek. só
6-8 dl tej
1 egész tojás
10 dkg kisütött vaj
Töltelék:
3 bögre kristálycukor
ízlés szerint fahéj
10 dkg kisütött vaj
mazsola ízlés szerint
A kenéshez:
1 tojás
Hozzávalók (Ünnepi sós kalács):
330 g kamutliszt
200 g finomliszt
25 g cukor
15 g élesztő
250 g tej
8 g só
100 g vaj
1 db tojás
A kenéshez:
1 tojás
A díszítéshez:
feketekömény
szezámmag
Zöldségek ízlés szerint:
forrázott, vékonyra vágott sárgarépa
cukkini
újhagyma
medvehagyma
spárga
retek