Egyszerű, mégis látványos kalácstészta, melyet ízlés szerint tölthetünk!
Az élesztő felfuttatása után begyúrjuk a tésztát. Ügyeljünk rá, hogy ne túl lágy végeredményt kapjunk, hiszen később még nyújtanunk, formáznunk kell. Az összedolgozás során olaj is kerül a tésztába, ez is lágyítja. Háromszorosára kelesztjük. Vigyázzunk, nehogy túlkelesszük.
A tésztát kelesztés után felosztjuk, nyújtjuk, formázzuk. A választott töltelékkel megtöltjük, majd kialakítjuk a napraforgó alakját. A végleges formát tovább kelesztjük, majd készre sütjük.
Hozzávalók:
kb. 5 dl tej
2-3 ek. cukor
5 dkg élesztő
2 tojássárgája
65-70 dkg liszt
10-15 dkg puha vaj
½ dl olaj
csipetnyi só
Töltelék:
3-4 marék tökmag
3 ek. porcukor
10 dkg olvasztott vaj
1 db vaníliarúd