Magyarországon sajnos nem sokan fogyasztanak rendszeresen halat. Ahhoz, hogy ez megváltozzon lehet csak jó receptek kellenek, amiben most segítünk Önöknek!
Süllőt készítettünk, ami nem mondhatni olcsó halnak, ezért vajas tészta köretet raktunk mellé.
A halat nehéz elsózni, így bőven megsóztuk a belsejét, petrezselyemmel teletömtük, majd citromkarikákkal kibéleltük, hogy a sav és az illatok átpárologjanak a húsba. Egy kis fokhagymával dobtuk még fel. Kicsit félreraktuk, míg elkészítettük a sókérget. A két tojásfehérjét kicsit felvertük, hozzáöntöttük a fehérbort, majd összekevertük a fele liszt fele sóval. A gyúráshoz kicsi vízzel lazítottuk. A tésztába becsomagoltuk a halat, majd 180-200 fokos sütőben 35-40 percig sütöttük.
Miután feltettük a vizet főni, elkészítettük a mártást. Felolvasztottuk a vajat, kendermag olajat és olívaolajat tettünk hozzá. Raktunk hozzá 1-2 gerezd fokhagymát és pár darab spárga rügyrészét. Kifőztük a tésztát, majd miután leöntöttük róla a vizet, rögtön ráraktuk a mártásra. Egy kis petrezselymet raktunk rá és mikor elforrt róla a főzőlé, le is kapcsoltuk. Egy kis gombát grilleztünk még a hal mellé.
Hozzávalók:
1,5 kg-os süllő vagy más fehér húsú hal
1 csokor petrezselyem
1 db citrom
só
Kéreg:
50 dkg só
50 dkg finomliszt
2 tojásfehérje
1 dl illatos fehérbor
víz
Vajas tészta:
40 dkg szélesmetélt
10 dkg vaj
1 ek. kenderolaj
1 ek. olívaolaj
10 db spárgarügy
5-6 gerezd fokhagyma
só